Dag 48 - Tvättar med stil.


Dag 48 - Paparazzin har gjort en comeback.

Äntligen! Nu har jag en kamera. Det blev dock en röd, vilket jag upptäckte först när jag kom hem. Bra där. Här ser ni Quaden på min premiärbild, riktigt sommarväder fortfarande!
Idag är rankingen på konstiga händelser:
1. En tjej i min klass hade med sig en halv micropoppåse på lektionen som hon satt och åt ur. Luktade sådär.
2. Universitetets rektor hälsade på mig. Bara sådär. Jaha.
3. Busschauffören gick ur sin buss och lämnade den på tomgång i FEM minuter och gick in i en bredvidliggande byggnad. Det här är USA, någon hade kunnat fått ett ryck och kapat den, vad vet jag.

Dag 46 - Gossip!

Är nyss hemkommen efter en mysig kväll hemma hos Jenny med Gossip girl, pizza och cola. Tyvärr så komemr jag hem till USAs mest lyhörda lägenhet. Vi har det värre här än vad det var i Flogsta.  Ikväll är det Bears mot Packers (derbynas derby) i amerikansk fotboll och ALLA tittar på det. Någon vägg i vägg med mitt sovrum har iaf på högsta volym så jag hänger med. Omtänksamma grannar. Imorrn ska jag iväg och köpa dammsugare och en kamera. Börjar bli trött på att vada runt i damm och jag känner att det vore kul att uppdatera med lite bilder!

Dag 44 - Ughh!

Någon står just nu och kaskadspyr utanför min lägenhet och jag måste höra allt. Mysigt. Försöker lyssna mig till exakt var så jag kan ta en omväg när jag ska hem inatt!

Dag 44 - Amish country!

Idag var dagen jag väntat på så länge! Vi har idag besökt ett amish-hem som ligger ca 1,5 timme från där vi bor. Morgonen började dock mindre bra. Min kamera som har haltat ett bra tag nu utan display fick sig ett vattenbad i min handväska på vägen till bussen. Den existerar inte längre. Det är en anledning till ingen bild just nu och den andra är att man inte ska fota amish men något ska jag nog få fram sen!
Vi började med att åka in i en liten stad. Och då menar vi liten. Tänk lite byn i Lilla huset på Prärien möter 2000-talet så har ni stan som hör till amish country. Jag har upplevt kulturkrock här innan men det här var annorlunda. Häst och vagn, sk Buggies, som kör på gatorna, amish som tar ut pengar ur en banlomat, en amisg´h som står med sin buggie vid bensinstationen, uppradade buggies utanför amish-mataffären.
Vi fick senare komma hem till en amishfamilj som bjöd på lunch vilket var trevligt. De lever väldigt enlkelt men har rinnande vatten och gas istället för elektricitet. Vi blev där bjudna på bl.a. potatismos med kyckling och amish-köttbullar samt jordnötssmörspaj och äppelpaj. Jag kände dock ett tag under middagen att jag ville avlägsna mig själv. En kinesisk tjej som satt mitt emot mig börjar gräva i sitt glas efter isbitarna. Dessa la hon sedan på sin tallrik som såklart, smälte. När hon sedan fick sin mat låg maten på en tallrik med vatten som hon försökte luta på något sät tför att inte få det i maten. Väldigt oklart och väldigt ofint.
Innan vo skulle åka hem sen tänkte jag att det kan ju vara bra att passa på att låna toaletten. När jag kom in där insåg jag att det finns ju ingen lysknapp. Nähä, bara att gilla läget. Jag måste dock ge amish lite beröm. Under min korta tid därinne gjorde jag en kort bedömning av de arkitekturen över det hela. Jag såg då en rektangulär form längst upp på väggen som var en öppning. Den öppningen stämde i överens med riktningen var fönstret satt i rummet utanför. Man får på så vis alltid lite ljus under dagen på toaletten och kan då spara gaslampan till kvällen och natten. Fiffigt, must say.
Vad jag bl.a. fått lära mig om amish idag:
- De talar en gammal tysk dialekt.
- Männen spar sitt skägg när de har gift sig.
- Rumspringa, ung. ett friår så man kan testa på omvärlden, sker mellan 16och 21 års ålder.
- Varje familj har ungefär sex barn.
- Kvinnan är oftast mellan 16 och 20 år när de gifter sig (jag är alltså gammal nu).
- Man ska inte fota amish.
- Barn från sex år kör själva häst och vagn till skolan.
- De betalar en speciell skatt.

Dag 42 - En studiegrupp och en spindel.

Imorrn är det provens prov här. Paniken flödar bara någon nämner "215" vilket är beteckningen på kursen. Vår lärare, som har varit lärare i exakt en månad, har tänkt att vi ska besvara 25 multiple choice-frågor, två stora essäfrågor och en jättestor essäfråga på 50 minuter. Är det okej om jag svarar på svenska??
Eftersom paniken är total bland alla i klassen, och de är amerikaner och borde då ha lite bättre koll än mig på the U.S. Judicial Process, så bildade vi en liten study group ikväll. Efter att killarna beklagat sig över att vi inte fått någon study guide samt en avstickare in på att diskutera vapen, så borde läget vara lite klarare. Hoppas jag.
Dagens guldkorn var dock att jag fick skjuts hem. Jag tänkte då med bil. Så var inte fallet. Jag fattade det så som en motorcykel men killarna bara skrattade åt mig. Jag har ikväll åkt på en s.k. Spider för första gången i mitt liv. Det är som en motorcykel men med två däck där fram. Den får Stig Helmers Messerschmidt eller vad den heter, att blekna. Kul var det iaf!

Dag 40 - Blixter och dunder, magiska under?

Vädret här har varit fantastiskt ändå sedan jag kom hit. Sol och värme har dominerat och för bara några dagar sedan såg jag folk vid vår pool. Tyvärr har jag haft mycket i skolan under förra veckan och så även den här veckan så inget bad för mig. Känns ändå riktigt härligt med 30 grader och solsken såhär långt in i september!
Då och då måste det ju dock bli en urladdning och den tajmades till ikväll (och tack och lov hann jag hem)! Det har nu varit blåst, vattenkrig från himlen och discolampa som lyser upp densamma under de senaste två timmarna!
600 tornados per år sa de.... Jag hoppas att det ikväll räcker med blixter och dunder.

Dag 39 - Kulturkvoten.

Jenny och jag åkte på arkitekturturen med båt. Riktigt bra var den. Vi åkte runt på Chicago River i en och en halv timme och tittade på massor av fantastiska byggnader. Den söndagen gick inte av för hackor.

Dag 39 - Ja, vi shoppade.


Dag 39 - Anna and Amish in the City.

I helgen var vi i Chicago. Jag älskar Chicago. Vilken härlig stad! Lake Michigan, Chicago river, skyskrapor åt höger och vänster, kultur, historia, arkitektur och shopping! Som ni märker gillar jag staden. Vi åkte tåg upp dit vilket tog 2,5 timmar. Tågen rullar inte riktigt lika fort här som i Sverige.
Vi bodde i grekkvarteren vilket visade sig att vara detsamma som att bo på en nattklubb/finlandsfärja. Jag har aldrig varit med om ett rum som lutar så mycket, man såg verkligen hur sängarna lutade och flaskan rullade ganska fort kan jag meddela. Som tur var spenderade vi inte alltför mycket tid där!
Dagarna gick åt till shopping och sightseeing, har sett både Bönan och Willis Tower (tidigare Sears Tower men man kan uppenbarligen hyra namnet 15 år i taget. Hinner jag bli riktigt ruggigt rik inom några år kanske jag har sett framtidens Thorssin Tower).
Vi har även fått se amish i stan, fler än en gång. Tycker det är så fascinerade men har ju insett att jag inte kan säga amish varje gång vi ser amish efetrsom det heter detsamma på båda språken så hädanefter går de under A-folket. Apropå A-folket så ska vi åka och besöka en amishby i helgen, ska bli riktigt intressant!
Jag ber om ursäkt för den sneda bilden men jag har inte lärt mig hur man svänger på bilderna med den här datorn.

Dag 36 - "Vilt brunt djur"

Vem är du? Var kommer du ifrån? Framförallt, vad är du?
Du satt bakom ett träd och väntade när jag skulle gå till skolan. Lagom som jag passerade valde du att röra på dig hastigt, just precis så att jag kunde göra ett miniskutt där i min ensamhet. Du fick mina hjärtslag att gå från ett snabbt uppehåll till att plötsligt slå alldeles för fort. Eftersom jag blev så nervös så skyndade jag mig därifrån. Jag försökte i min desperation att googla dig. Det var minst sagt mindre lyckat. Det tog mig en hel dag men i slutet av dagen berättade några i min klass för mig vem du var, men framförallt vad du är. Du är en ground dog.

Dag 35 - Amendments åt höger och vänster.

I min kurs U.S Judicial Process så hade vi att man fick gå och lyssna på en föreläsning ikväll med en amerikansk domare från deras Appellate Court och genom detta få fem poäng på nästa prov (vilket jag vill ha, men framförallt är i desperat behov av). Trevligt, tänkte jag.
Nu kommer min upprördhet:
Respekt för religion och yttrandefrihet etc enligt First amendment - Bara USA.
Husrannsakan osv enligt Fourth amendment - USA och sex andra länder.
Utan rimligt tvivel enligt Fifth amendment - Bara USA
Snabb och offentlig rättegång enligt Sixth amendment - Bara USA.
Det här ska ju vara en bildad man men det han uttrycker är inte helt korrekt och där satt jag och bara hörde orden, fel, fel , fel i mitt huvud. Herregud.
Sa jag att jag förlagt min iPod ikväll också?

Dag 35 - Eftermiddagsunderhållning

Sitter just nu på ett kafé i skolan och har precis fått bevittna hur en tjej sjunger och dansar med (så gott det går sittandes) till Eurythmics "There must be an angel". Mycket underhållande.

Dag 34 - Ett djupt andetag. Eller 45.

Jag tänkte att det var lugna gatan med skolan här men icke. Under sju dagar har jag tre prov och tre inlämningsuppgifter på totalt tio sidor varav en vår lärare valde att överraska oss med. Jag kommer dessutom vara i Chicago under två av dagarna så nu blir det effektivitet. Jag har precis suttit och hetsskrivit en hemtenta i Human Rights och jag hoppas att min sushi-lärare visar lite nåd när han rättar den.
Idag har jag också fått min dagliga dos av upprördhet på lektionerna. I Sverige så uppmanas man mer till att tänka kritiskt men här är det mer varierande av den varan. Dagens kommentar är från International Organizations och lyder "whent in to Iraq or whatever". Lite som jaha, okej. Nivån är högst klart varierande. På några andras lektioner så visste inte studenterna vad flextid eller fackföreningar var. Ta ett djupt andetag var det ja.

Dag 31 - St. Louis Cardinals

Bild från Busch Stadium i St. Louis. Vi och 44 000 andra hejade på The Cardinals mot Cincinatti Reds. Vi är nu riktiga baseball-fans. Vi fick se en homerun och vi vet nu vem Pujols, Holliday och Carpenter är. Ta sporten till Sverige!

Dag 31 - Om St. Louis

Förra helgen var vi i St. Louis. Jag var riktigt nyfiken på staden och eftersom den inte ligger så långt härifrån så bestämde vi oss för att åka dit. Vad vi inte visste var att det är USAs näst farligaste stad efter Detroit. När vi sa till amerikanerna att vi skulle åka dit var samtligas reaktion, varför?? Varför inte tänkte vi, såå farligt kan det ju inte vara eller? Med min, som vanligt, fantastiska tajming så såg jag Ett päron till farsa på semester i USA kvällen före och då åkte dem bl.a. till St. Louis. De körde där fel och hamnade i riktigt ruggiga kvarter och fruns kommentar var att det är en del av USA man inte ska behöva se. För oss blev det inte riktigt så jobbigt som för dem, men dem hade dock bil och det hade inte vi. Vi åkte aldrig över till Eastside vilket ska vara som taget ur en Eminem-video men det räckte ändå.
Vi åkte först till ett hostel som hade en ingång genomen gränd som var mindre än en meter bred och stället i övrigt såg ut som taget ur en skräckfilm. Vi satsade ist på ett hotell som vi lyckades hitta, då vår fantastiska tajming gjorde att vi åkte dit samtidigt som deras årliga Blues-festival var. Det som var ledigt var dock ett rökrum, vi tänkte att så farligt är det inte, men jo. Jag ska aldrig bo i ett rökrum igen. Därinne var det som att någon hade rökt som en skorsten sedan 1973 och det ska man inte behöva uppleva. Jag tvättade ju allt när jag kom hem kan tilläggas.
När vi sedan skulle från hotellet ner på stan tänkte vi ta en taxi men fick höra att man kunde ringa och få gratisskjuts till tunnelbanestationen för de ville inte att man skulle gå. Så farligt är St. Louis. De erbjuder skjuts, gratis. Inget är gratis i USA. Väl på stationen, som låg bredvid ett lager av stora gasflaskor, så såg vi vakter patrullera, beväpnade kl två på en lördagseftermiddag. Vi blev som snöbollar i ansiktet när vi såg det men vi överlevde. Helgen var annars bra, vi såg Gateway Arch och så var vi och såg St. Louis Cardinals, stadens baseball-lag vilket var riktigt skoj. Vi avslutade sedan med bio. Gå inte och se The American, den är inte bra. Det enda som är bra med dne är att öppningsscenenär från dalarna!

Dag 29 - Daddios ikväll!

Förra veckan upptäckte vi utestället Daddios där allt kostar en dollar på torsdagar.
Såklart gillade vi det. På bilden ser ni hela gänget (utom fotografen Lena), får se vilka vi blir ikväll.
Tidigare idag har jag varit på popcorngymmet och kikat på tre tv-apparater samtidigt som jag sprang men jag har kommit fram till att det är för mycket för mig att hålla på att byta kanal med en fjärrkontroll så därför håller jag mig till bandet med touch screen. Eftersom jag dock inte lyckades hitta någon tablå så slutade det med att jag kikade på väderkanalen i 40 minuter men nu vet jag iaf vädret för hela mellanvästern den kommande veckan så något bra hade det med sig. Efter det "pluggade" jag, vilket inkluderar obligatorisk tid på skype och facebook.
Nu är det dags att ta och göra sig iordning innan beer pong-vm tar vid. Förra veckan satte jag sex bollar i rad. Det ska slås ikväll!

Dag 27 - Back to normal.

Igår kväll kom jag hem från Saint Louis, även numera känt som Skräck Louis och mycket skolarbete som väntade. En uppdatering om stan kommer snart! Bilden ovan är på mig och min Babar från zoo:et i St. Louis.
Idag har det varit plugg men jag har även hunnit med (eller det var en ren nödvändighet, det ska jag inte sticka under stolen med) att träna. Träningskortet kostade 75 dollar för en hel termin och det var väl spenderade pengar.
Jag försöker att inte längre bli förvånad över hur amerikanskt allting är men det är svårt. När jag kommer in på gymmet idag och går mot löpbanden så ser jag att det här är en modell som definitivt inte finns på friskis i Uppsala. Det är fastmonterade tv-apparater på varje löpband. De hör till och det finns fjärrkontroll och allt. Sen finns det även speciella iPod-laddare inbyggda i löpbanden. Are you kidding me?!
Det mest fantastiska av allt är ändå popcornmaskinen - Take as much as you want to, sa tjejen som jobbade där. Nej tack, inte direkt efter att jag har varit och bränt bort en hundradel av allt man sätter i sig i det här landet per dag. Som ni hör så måste jag ju bara tillbaka till gymmet!

Dag 24 - Off we go.

Nu är kl halv sju på morgonen här och jag inväntar min skypedejt med Maria. Tidsskillnaden är sådär alltså men dte får man ta. Vi ska snart ta och bege oss till St Louis så idag är det Amtrak-premiär.
Igår var jag på min första baseballmatch. Vi såg det lokala laget, The Cornbelters, bara namnet är värt en seger, men vi svenskar var sådär imponerade då vi förstod ungefär en fjärdedel.
I torsdags car vi ute på en nattklubb nere i Bloomington vilket var riktigt kul så nu kommer vi nog byta onsdagar mot torsdagar istället. Innan vi gick ut var vi hemma hos Jenny som bor med två amerkanskor, Emma och Laura och spelade beer pong och flippy cup. Efter det är det ingen återvändo, det blir ett beer pong-bord när jag är tillbaka i Sverige!
Nu ska jag ta göra en liten spartansk packning inför St. Louis!

Dag 21 - Sushin och en big mac

Declined. Det är ett ord jag har hört alltför många gånger på alldeles för få dagar. Jag håller på och ska överföra pengar till mitt amerikanska bankkort vilket jag har gjort i omgångar och jag tror att min svenska bank tror att det har blivit kapat. Jag har pengar på mitt kort men igår när jag var inne på banken så sa de att det var declined, okej, pröva med en mindre summa, declined. Då gick jag dit idag och testade igen. declined och declined. Uppenbarligen så måste jag ringa hem till banken och fixa det här. Det som gjorde mig ännu mer frustrerad var det faktum att den viktigaste saken att fixa innan jag åkte från Sverige kom jag ju såklart på att jag har glömt. Jag har inte fixat någon fullmakt. Kul. Nu håller jag ju tummar och tår för att jag slipper hamna i en sådan situation men något säger mig att jag kanske redan är där.
På eftermiddagen hade jag min första debatt. Mitt lag var mot en utvidgning av domstolarna till ytterligare en nivå, riktigt intressant att debattera med amerikaner då många har ett helt annat synsätt än vad man är van vid men det gick bra så jag har med det klarat mitt första quiz, yay! Efter det var det dags för Human Rights, riktigt intressant kurs. Det roligaste i den klassen är dock läraren. Han har gett sig katten på att lära mitt efternamn, varför förstår jag inte riktigt. Han har ju kommit med ett x antal tolkningar redan men idag var iaf den bästa. Sushin. Va? Anna japansk fisk, nej. Anna Sushin?? Ska bli spännande att höra vad han gör med Thorssin på fredag!
Efter mina lektioner idag gick jag till skolans datoraffär, där jag har varit alldeles för många gånger redan. MacBook Pron som jag väntat på ska komma in hade nu gjort det så jag har nu köpt den och en iPod touch. Jag vet ju inte hur någon av dem fungerar så det blir ju roligt men inom ett år har jag förhoppningsvis lärt mig. Eftersom jag måste ha ett svenskt tangentbord så fick jag gå till supporten efteråt och förklara vad jag ville ha hjälp med. De tittade på mig som att jag var dum i huvudet men tillslut löste det sig. "Three extra letters?!" Ja, vi har det i Sverige tro det eller ej. Datorn fungerar iaf och nu hoppas jag på att den ska hålla så länge jag lever!
Nu är det dags att gå, det är onsdag och Pub II väntar!

RSS 2.0